maandag 17 november 2014


Artikel universiteit Utrecht: 

Meer duinerosie door zeespiegelstijging dan door stormen
Zeespiegelstijging is de oorzaak van de toename in afslag van de kust in de komende 70 jaar. Dat concludeert promovenda Renske de Winter in haar proefschrift. 




Combinatie

Noordwester stormen zorgen voor grote golven en hoge stormopzet, en zijn op dit moment de belangrijkste oorzaak van afslag van kust en duinen. Hierdoor dachten wetenschappers dat klimaatverandering, en dus de verheviging van deze stormen, het grootste gevaar opleverde voor onze kust. Door een duinerosiemodel en gedetailleerde metingen te combineren met zeespiegelvoorspellingen van het KNMI kon De Winter concluderen dat dat niet golven en stormopzet, maar de zeespiegelstijging de grootste boosdoener zal worden in de komende 70 jaar.
Windsnelheid verandert niet

Na de overstroming in 1953 bepaalde de overheid dat de Hollandse duinen stormen met een herhaalkans van eens in tienduizend jaar moeten kunnen doorstaan. Om te kijken of de stormcondities in de toekomst veranderen gebruikte De Winter winddata uit twaalf verschillende klimaatmodellen. Hieruit blijkt dat de jaarlijks maximale windsnelheid niet zal veranderen en zullen noordwesters niet vaker voorkomen. Dit is zelfs het geval voor een extreem klimaatscenario met sterke toename van broeikasgasconcentraties.
Invloed van de zeespiegel

Zeespiegelstijging zal juist wel een groot effect hebben. Door zeespiegelstijging in te brengen in een duinerosiemodel concludeerde De Winter dat stormgolven hoger op de duinen inslaan bij hogere waterstanden. Met gedetailleerde metingen bij Egmond aan Zee kon ze het model afstemmen op de Nederlandse kust. Met data van het KNMI over waterdiepten aan het eind van deze eeuw concludeert De Winter dat een toename van 80 cm in zeespiegel resulteert in 25% meer duinerosie.
Promotie

Op 7 november 2014 om 12:45 promoveert De Winter in het Academiegebouw. 

Bron: http://www.geobronnen.com/, http://www.uu.nl/faculty/geosciences/NL/Actueel/Pages/Meer-duinerosie-door-zeespiegelstijging-dan-door-stormen.aspx 

Artikel universiteit Utrecht:
Lange tijd werd gedacht dat het afslaan van de duinen wordt veroorzaakt door stormen maar nu blijkt dat de voornaamste duinerosie door zeespiegelstijging en ook de Zeespiegelstijging is de oorzaak van de toename in afslag van de kust in de komende 70 jaar.


Noordwester stormen zorgen voor grote golven en hoge stormopzet, en zijn op dit moment de belangrijkste oorzaak van afslag van kust en duinen. Hierdoor dachten wetenschappers dat klimaatverandering, en dus de verheviging van deze stormen, het grootste gevaar opleverde voor onze kust. Door een duinerosiemodel en gedetailleerde metingen te combineren met zeespiegelvoorspellingen van het KNMI kon onderzoeker De Winter concluderen dat dat niet golven en stormopzet, maar de zeespiegelstijging de grootste boosdoener zal worden in de komende 70 jaar.







Opdrachten:
De problemen van de duinen situeren zich aan de kust, de metingen zijn gedaan aan de kust van Nederland (Egmond aan zee). De grote woeste golven hebben ervoor gezorgd dat de duinen in 70 jaar kleiner zijn geworden. Dat komt door de grote klimaatsveranderingen (meer wind en meer storm) en het veranderen van de zeespiegel die ervoor zorgt dat er grotere golven ontstaan. Het is een probleem voor de bevolking omdat de kans dat er overstromingen komen steeds groter worden, als er geen duinen meer zijn word het water ook niet meer tegengehouden en loopt het water zo het land in. In onze leerstof leren we over platen, door deze duinerosie worden de platen steeds kleiner. Het verschil tussen de artikels is dat het artikel van geobronnen een korte samenvatting is van het grote artikel op de site van de universiteit van Utrecht, ook de afbeeldingen die bijgevoegd zijn zijn anders. Het artikel van de universiteit is het meest uitgebreid en bevat dan ook de meeste informatie

Situering kaart :










Geen opmerkingen:

Een reactie posten